Koalisyon ve erken seçim tartışmalarının yapıldığı bir ortamda gözler yine araştırma şirketlerine çevrildi. ORC araştırma şirketinin son araştırmasının ham verilerini AjansHaber’le paylaşan Mehmet Murat Pösteki, iki partinin yükselişte olduğunu vurgulayarak şu değerlendirmelerde bulundu:
“MHP’NİN AZINLIK HÜKÜMETİ İÇİN ŞARTLARI VAR”
CHP ve AK Parti koalisyonu konusunda hem tepede, koalisyon görüşmelerini yapan heyet nezdinde hem de iki parti tabanında uyuşmazlık olduğu görüşündeyim. Saha gözlemlerimiz de bu doğrultuda. Şu anki tablo sayın Cumhurbaşkanının da ifade ettiği gibi MHP destekli bir AK Parti azınlık hükümetini işaret ediyor. MHP’nin de bu anlamda çeşitli şartlarının olacağını düşünüyorum. MHP hemen seçime gidilmesini isteyebilir ve azınlık hükümetine bu şekilde destek verebilir ama şu anki tabloda koalisyon görüşmelerinden hiçbir sonuç alınamayacağı ve seçime gidileceği görüşü hâkim. Biz de böyle düşünüyoruz.
“CHP VE AK PARTİ TABANLARI DA KOALİSYON İSTEMİYOR”
Kamuoyunda Ahmet Davutoğlu koalisyon istiyor Cumhurbaşkanı ise erken seçim istediği için erken seçime gidiliyor algısı oluşturuluyor ama böyle bir şey yok. Saygın araştırma kuruluşlarının birçoğunun yaptığı araştırmalarda iki parti tabanında da yüzde 70’lerde bir umutsuzluk hakim koalisyona dair. CHP’liler AK Parti ile istemiyorlar AK Parti de CHP ile istemiyor.
“CHP TABANI KOALİSYON OLACAKSA ‘MHP VEYA HDP’ DİYOR”
AK Parti tabanının birinci görüşü erken seçim. İllaki koalisyon olursa da MHP ile olsun görüşü hakim. CHP’de de birinci olarak erken seçim hakim. Olacaksa da MHP ve HDP ile olması görüşü hakim. AK Parti’nin içinde olmadığı koalisyon modelini istiyor CHP tabanı.
“İKİ PARTİNİN OYLARINDA ARTIŞ VAR”
CHP’nin oylarında bir kıpırdanma var. Şu an 27 bandından olduğunu söyleyebiliriz. Bu da emanet oy diye tabir edebileceğimiz, Batı’da CHP’den kopup HDP’ye oy veren seçmenlerden kaynaklanıyor. Bu durum AK Parti’de de aynı şekilde. Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da AK Parti’den kopan Kürt seçmenler. Bunların kopuş nedenlerini ve geri dönüş nedenlerini de sorgulamak gerekiyor. Bu anlamda barış söylemleri ile HDP oy devşirdi AK Parti ve CHP’den. 7 Haziran seçim sonrasında insanlar bunun böyle olmadığını görerek tekrar partilerine geri dönmeye başladılar. Şu an oylarında kıpırdanma yaşayan iki tane parti var, AK Parti ve CHP. Oylarını ikişer üçeri puan artırmış görünüyor iki parti de.
“TERÖR OLAYLARI OLMASAYDI HDP’NİN OYU 15’İN ÜZERİNE ÇIKACAKTI”
Seçimden sonra bu tür terör olayları olmasaydı ve Selahattin Demirtaş ile HDP gerekli söylemleri yapıyor olsaydı şu anda HDP’nin oyları 15’in üzerine çıkacaktı. İnsanların HDP’ye verdiği kredi terörün bitirilişi ile alakalı bir durum. Bu da olmadığı için insanlar kendi partilerine geri dönüş içerisindeler böyle bir durum var.
ORC’NİN SON ARAŞTIRMASINA GÖRE ORTALAMA OY ORANLARI
Mehmet Murat Pösteki, ORC’nin yeni sona eren araştırmasının ham verilerini de AjansHaber’le paylaştı.
O verilere göre partilerin son oy oranları şu şekilde;
AK Parti 43-45
CHP 26-27
HDP 10,5-11
MHP 15-15,5