ABD’nin dış istihbarat teşkilatının eski üst düzey yetkililerinden Graham Fuller, “Tüm bölgede büyüyen Kürt gücü bir gerçektir” diyerek, Kürt yükselişini önlemeye yönelik herhangi bir çabanın başarısızlığa mahkum olduğunu belirtti.
Graham Fuller, consortiumnews.com sitesince yayımlanan “Türkiye’nin tehlikeli kavşağı” başlıklı makalesinde, “Türkiye, Suriye’de kanlı ‘rejim değişikliği yoluna dalıp, Kürtler, İran ve Rusya ile ihtilafların içine daha da sürüklenirken tehlikeli bir kavşakta bulunuyor” diyor ve “Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir zamanlar izlenen daha barışçıl rotaya dönebilir mi?” sorusunu sordu.
“Türkiye’nin dış politikasındaki mevcut fiyaskosunun üstesinden gelmesi gerektiğini” savunan Fuller, “10 yıl önce yeni, yaratıcı ve başarılı bir dış politika yaratarak, olağanüstü adımlar atan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun o başarılı ilkelere dönmesinin şart olduğunu" ifade etti.
Başlıca sorumlu kim?
Graham Fuller, Türkiye’nin Suriye politikasının Türkiye’nin uluslararası konumunu önemli ölçüde “zedelediğini” dile getirdiği malakesinde, Suriye’de yaşanan felaketin başlıca sorumlusunun Ankara değil, Suriye lideri Beşar Esad olduğunun altı çizdikten sonra Erdoğan’ın “cihatçılar ve Suriyeli Kürtler” gibi konulardaki politikalarıyla sorunu “körüklediği”ni kaydetti.
“Tüm bu politikalar, Türkiye için gerçekten önemli olan, İran, Irak, Rusya, Çin, ABD, Avrupa Birliği, Kürt toplulukları ve elbette ki Suriye ile ilişkilere zarar veriyor” görüşünü dile getiren Fuller, makalesinde bir dizi öneriyi sıraladı.
Bu çerçevede ilk olarak Türkiye’nin Esad’ı devirmek gibi “takıntılı bir çabadan” vazgeçmesi gerektiğini savunan Fuller, “Türkiye’nin sonuçsuz kalacak bir mücadeleden kazançlı çıkmayacağı” uyarısını yaptı.
Türkiye’nin Suriye’de barışçıl bir çözüm bulunması için ABD, Rusya ve Avrupa Birliğiyle birlikte çaba göstermesini isteyen Fuller, ayrıca Ankara’nın bölgedeki Sünni ve Şii gruplar arasında “tarafsızlık” politikasına dönmesi gerektiğini yazdı.
Ankara’nın böyle bir adım atması durumunda İran ile ilişkilerin iyileşeceği, Türkiye’nin Irak’ta mezhepleri barıştırabileceğini vurgulayan Fuller, Rusya-Türkiye ilişkilerinin onarılmasına “öncelik” verilmesi gereğine dikkat çekerken de, “Gerçek budur ki Moskova’nın Suriye denklemine girmesi, Ankara’nın oradaki seçeneklerini ve hareket özgürlüğünü adeta yok etti” dedi.
Ankara ve Kürtler
Graham Fuller, Türkiye’nin bölgedeki “tüm Kürt unsurları” ile yakın ilişkiler tesis etmesi tavsiyesinde de bulunduğu makalesinde Türkiye’nin “Kürtler’e karşı genel bir mücadeleyi savaş alanında kazansa da siyasi olarak yenik çıkacağı” savını dile getirdi.
“Tüm bölgede büyüyen Kürt gücü bir gerçektir” diyen Fuller, Kürt yükselişini önlemeye yönelik herhangi bir çabanın başarısızlığa mahkum olduğunu da vurguladı.
Graham Fuller, 2.5 milyar mülteciyi kabul ettiği için Ankara’yı övdüğü makalesinde gerekli gördüğü politika değişiklileri gerçekleştirmesi durumunda Ankara’nın Washington ile olan ilişkilerin önemli bir iyileşme göstereceğini düşündüğünü belirtti. (Kaynak: Odatv)
Graham Fuller kimdir?
Amerikan Rand düşünce kuruluşunun daimi politik danışmanı Graham Fuller, CIA eski Milli Haberlama Konseyi yardımcı başkanlığında görev aldı.
Harvard Üniversitesi'nden Rusya ve Orta Doğu çalışmaları ile BA ve MA dereceleri alan Fuller, 20 yıllık dışişleri görevlerinin 17 senesini Almanya, Türkiye, Lübnan, Suudi Arabistan, Kuzey Yemen, Afganistan, Hong Kong gibi ülkelerde hizmet ederek geçirdi.
Rusça, Türkçe, Arapça ve Çince bilen Graham Fuller, “Yabancı Dil Nasıl Öğrenilir” isimli popüler kitabın yazarıdır.