Genellikle aile bağını anlatmasına rağmen bazen de bu şekilde adını bilmediğimiz kimselere bir hitap biçimini alabilmekte.
Akışkan bir kelimedir ayrıca; hem çok günlük, hem çok uhrevi hem de çok siyasal bir kelime olabilmektedir ; Halkların kardeşliği dendiğinde başka bir dünya görüşüne atıf yapabilirken, Din kardeşliği denildiğinde bambaşka bir düşüncenin kapsama alanına girmiş olur. İnsan insanın nesi olur, müslüman müslümanın ?
Son dönemlerdeki bölgesel olaylar sonrasında tekrar hem siyasi hem felsefi hem de dinî zeminde bu “kardeşlik” konusu masaya yatırılır oldu. Türk-Kürt Kardeşliğinden bahsedenler,dindarlığın yüklediği “Müminler ancak kardeştir” sorumluluğunu hatırlatmaktalar. Buna açıkça karşı çıkanlar ise kardeşlik üzerinden Kürtlerle köle-efendi ilişkisi kurulmak istendiğini ya da abi-kardeş hiyerarşisi ile en iyimser haliyle bile üstünlük ve baskı kurulduğunu söylemekteler.
Peki bir tarafın aşırı iyimserliği ile diğer tarafın aşırı kötümserliği arasında “kardeşliğin imkanı” üzerine yeni bir yorum getirilebilir mi ?
Devamı :
http://www.fikirzemini.com/yazarlar/zeynep-rana-karatas/baslarim-kardesligine-simdi/67/