erotik shop
Bugun...


Anketler 1 Kasım İçin Ne Diyor?
"Ağustos ve Eylül ayına kadar gerçekleştirilmiş olan Seçim Araştırmalarını dikkate alarak "1 Kasım seçimlerinde sonuç değişecek mi?" sorusunun yanıtını bulmaya çalıştık. Bu doğrultuda Ağustos ve Eylül aylarına ait Türkiye’nin öncü Araştırma Şirketlerinin yapmış oldukları araştırmalara dayanan tahminleri karşılaştırdık."

facebook-paylas
Tarih: 19-09-2015 22:35
Anketler 1 Kasım İçin Ne Diyor?
+ -

7 Haziran 2015 Seçimleri sonrası  %10'luk seçim barajını geçerek TBMM’nin 25. Dönemdeki aritmetiğini şekillendiren HDP, meclisteki tabloyu değiştirdi.

20 Ağustosta Cumhurbaşkanının TBMM Başkanı ile birlikte 1 Kasım seçimleri için karar vermesi siyasilerin erken seçim için yoğun çalışmalar içerisine girmelerine neden oldu.

Partiler arasında kurulamayan koalisyon neticesinde Türkiye'nin seçim hükümeti ile 1 Kasım'da sandığa yeniden gidiyor olması kamuoyu araştırma kuruluşlarını harekete geçirdi.

Bu nedenle Ağustos ve  Eylül  ayına kadar gerçekleştirilmiş olan Seçim Araştırmalarını dikkate alarak "1 Kasım seçimlerinde sonuç değişecek mi?" sorusunun yanıtını bulmaya çalıştık. Bu doğrultuda Ağustos ve Eylül aylarına ait Türkiye’nin öncü Araştırma Şirketlerinin yapmış oldukları araştırmalara dayanan tahminleri karşılaştırdık.

 

 Anketlerin 1 Kasım Seçim Öncesi Ağustos Ayı Araştırma Tahminleri

 

7 Haziran 2015 Seçimleri sonrası ilk Kamuoyu yoklamasını Ağustos ayında gerçekleştiren Metropoll Araştırma'nın ardından Argetus Araştırma ve Danışmanlık, Gezici Araştırma ile ORC Araştırmanın yapmış oldukları çalışmaları karşılaştıran tabloya bakıldığında;

Öncelikle 7 Haziran Seçimlerinde daha önce olduğu gibi tek başına iktidar olamayan Ak Parti’nin Gezici Araştırma'nın sonucu dışında %42’lik bandın üzerinde seyrettiği görülmektedir.

Ana Muhalefet Partisi CHP’nin ise   7 Haziran Seçimlerinde aldığı oy oranının üzerinde bir aralıkta oylarını arttırarak %25,5-27 bandında seyrettiği görülmektedir.

MHP’nin ise tüm çalışmalarda oylarının düştüğü açıkça görülüyor. Yine Gezici Araştırma'nın sonucu dışında MHP'nin %15,5'lik  bandın altında seyrettiği görülmektedir.

7 Haziran seçimlerinin şüphesiz en şaşırtıcı sonucu olarak %10'luk Seçim Barajını aşan HDP'nin ise   7 Haziranda elde ettiği başarısının çok küçük değerlerle düştüğü görülmektedir. ORC Araştırma'nın çalışmasında %11,2'ye gerileyen HDP oy oranı, Metropoll Araştırma'nın çalışmasında ise %14,7'ye ulaşmış gibi görünüyor.

Bu tablolardan yola çıkarak Ağustos ayında gerçekleştirilen Kamuoyu araştırmalarının 7 Haziran sonuçlarını farklı bir biçimde değiştirecek toplumsal hareketliliği tespit etmediği ifade edilebilir.

 

1 Kasım'a Doğru Eylül Ayı Araştırma Tahminleri

Eylül ayında Andy-Ar Araştırma ile Varyans Araştırma tarafından gerçekleştirilen Kamuoyu yoklamasına göre;

Öncelikle Ak Parti’nin %43 ve üzeri bandında bir oy oranına ulaştığı anlaşılmaktadır.  Andy-Ar Araştırma'nın yapmış olduğu çalışmada %42,8 bandına çıkan AK Parti, Varyans Araştırmanın sonuçlarına göre ise %43,9 bandına kadar çıkmıştır.

Ana Muhalefet Partisi CHP’nin ise 7 Haziran seçimlerinin ardından bir ivme kazanarak Varyans Araştırmanın sonuçlarına göre ise %26,2 bandına yükseldiği, Andy-Ar Araştırma'nın yapmış olduğu çalışmada %27,3 bandına çıktığı görülmektedir.

Andy-Ar ve Varyans Araştırmanın Eylül  ayında gerçekleştirdikleri çalışmaların ortak noktası ise MHP’nin %14 bandında seyrettiği yönündedir.

Andy-Ar ve Varyans Araştırmanın verilerine göre HDP’nin ise 7 Haziran seçimlerinin ardından önemli bir düşüş yaşayarak Varyans Araştırmanın sonuçlarına göre ise %12,3 bandına gerilediği, Andy-Ar Araştırma'nın yapmış olduğu çalışmada %11,7 bandına gerilediği görülmektedir.

Eylül ayında gerçekleştirilen iki kamuoyu araştırması, 1 Kasım Seçimlerinde TBMM dağılımının Koalisyon gerektirmeyen bir tabloyu ortaya çıkaracak nitelikte değiştiğini ifade ediyor.

 

ARGETUS Araştırma Danışmanı Erol Erdoğan: "Bu sonuçlar şu an sadece öngörü imkânı veriyor" 

ARGETUS Danışmanı Erol Erdoğan'a göre seçim tekrarı sürecine yönelik ilk anketten yola çıkarak doğru bir seçim tahmini yapmak zor. "Bu anket sonuçları şu an sadece öngörü imkânı veriyor" diyen Erol Erdoğan'ın değerlendirmesi şöyle:

"Ocak-Şubat 2015'te gerçekleştirilen ilk seçim araştırmasından çıkan sonuçlar ile 7 Haziran'da sandıktan çıkan sonuçlar çok farklı olmuştu. Seçime çok sayıda değişkenle gidiyoruz. Seçimi 7 faktörün belirleyeceğini düşünüyorum. Bunların başında terör-şiddet olayları geliyor. Partilerin koalisyon görüşmelerindeki tavırlarını da seçmen dikkate alacak. Ekonomik gidişat ile maaş ve ücretlerin durumu da seçmen tavrını etkileyecek unsurlar arasında yer alıyor. Bunların dışında muhtemel seçim ittifakları, aday listeleri, yurtdışı oy kullanım sayıları ve AK Parti'nin 12 Eylül'de yapılacak kongresi de sandık sonuçlarını az-çok etkileyecek. 7 Haziran seçim sonuçları ve yapılan kamuoyu araştırmalarını dikkate aldığımızda, TBMM'ye 4 parti gireceği için her oyun önemi arttı."

 

Varyans Araştırma Direktörü Recep Sazkaya: Seçmen Koalisyon İstemiyor

Yeniden sandığa gidecek olan seçmenin, bir koalisyon kurulamamasından dolayı partisini cezalandırmayacağını söyleyen Recep Sazkaya ' Seçmenin yüzde 60'a yakın kısmı tek başına bir partinin iktidar olmasını istiyor. Bu sebepten dolayı 7 Haziran'da ortaya çıkan tablo nedeniyle partisine kızıp başka bir partiye oy vermez' dedi.

"AK Parti'yi yeniden iktidara taşıyacak olan oyların nerelerden geleceği' sorusuna Sazkaya, 7 Haziran'da çok sayıda oy geçersiz sayıldı. Bu oyların büyük kısmı AK Parti'ye verilmiş oylar. Bunun dışında gönlü AK Parti'den yana olan ancak, gerek emekli, gerekse taşeron olarak çalışan vatandaş bir uyarı olarak oyunu AK Parti'ye vermedi. Ancak görüldü ki ortaya çıkan durum ekonomik kaygılar ortaya çıkardı. Araştırmalarımıza göre bu seçmenlerin tekrar AK Parti'ye döneceği eğilimi var. Zaten bu seçmenlerin tekrar partilerine dönmeleri demek AK Parti'yi iktidar yapacak olan 276 vekili sayısına ulaşması demek" dedi.

 

Metropoll Araştırma Başkanı Prof. Dr. Özer Sencar:Erken Seçim Sonuçları Değiştirmez

Metropoll Araştırma Başkanı Prof. Dr. Özer Sencar, 1 Kasım öncesi araştırmalarını şöyle değerlendirdi.

"Seçimin hemen ertesinde sahaya indiğimizde erken seçim olsa sonucun değişmeyeceğini gördük. Bugün için bir ölçüm yapılmadı. Koalisyon görüşmelerinde olumsuz tavır takınan partiler erken seçimin sebebi olarak görülür ve bir miktar yara alırlar. Ağustos ayı araştırmamıza göre herhangi bir parti tek başına iktidar olamıyor. 1 Kasım’da halk 7 Haziran’da söylediğini bir daha söyleyecek. Ancak ben yine koalisyon kurulamayacağı kanaatindeyim. Yakın gelecekte bir yıl içinde bir seçimin daha olacağını düşünüyorum" dedi.

[ boldhaber.com ]




Bu haber 3385 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
YUKARI